Mikkelsen Arkitekter er blandt landets bedst vækstende arkitektvirksomheder. Det afslører den seneste brancheanalyse. Derfor har vi taget en snak med direktør og ejer Stig Mikkelsen for at høre nærmere om de flotte resultater, og hvilke spændende projekter der er i støbeskeen.
Laboratorie og Logistikbygning Bispebjerg Hospital, Systembiologi DTU, ATP Udbetaling Danmark Vordingborg, Cykel- og Atletik Arena Thorvald Ellegaard i Odense er nogle af de projekter, Mikkelsen Arkitekter har haft på tegnebrættet de seneste år. Og det har været nogle gode år for virksomheden, som blev grundlagt af Stig Mikkelsen i 2012. Ifølge den seneste brancheanalyse for arkitektbranchen var Mikkelsen Arkitekter branchens tredje bedste til vækst med en omsætningsvækst på 98 procent og en vækst i bruttofortjeneste på 95 procent. Hvad er formlen bag de flotte resultater?
”Resultatet er udtryk for den bevægelse, vi oplever i vores hverdag. Nogle år går det fremad og andre tilbage. Vi er ydmyge, men vi er selvfølgelig også glade, når ting lykkes. I 2014/2015 har vi budt ind på mange ting, og vi har haft det nødvendige held til at vinde projekterne. Vi er kommet godt i gang på området med forsknings- og universitetsbygninger, og derudover har vi god erfaring med arbejde i komplekse kontekster. Og så har vi været heldige med, at den erfaring, vi har opbygget i den private erhvervssektor, har kunnet videreføres til en efterspørgsel i det offentlige segment”.
Laboratorie- og Logistikbygningen på Bispebjerg Hospital bliver udført med varme metaloverflader og skaber med et kig fra bygningens indre en dialog med eksisterende bygninger og grønne haveanlæg.
Sådan fortæller virksomhedens direktør, som hellere betegner sig selv som en team-player i en gruppe, som består af cirka 30 arkitekter og bygningskonstruktører. En gruppe bestående af Stig Mikkelsen, Niels Thorup, Marie Christoffersen og Jeanne Tofteng strukturerer og håndterer økonomien i dagligdagen, mens de samtidig indgår i projekterne og udviklingen af tegnestuen.
Flere større projekter er i øjeblikket på byggepladsen. Blandt disse er Laboratorie- og Logistikbygningen på Bispebjerg Hospital, som bliver et byggeri på 9.500 m2, Systembiologi bygning 225 på Damarks tekniske universitet, og på Panum udfører Mikkelsen Arkitekter i samarbejde med AarhusArkitekterne og Moe nye laboratorieetager.
Derudover har Mikkelsen Arkitekter rettet fokus mod transformation og kulturarv. Det giver mening at bevare, tilpasse eller supplere til vores eksisterende bygningsmasse – skabe nye forbedrede funktionelle og arkitektoniske sammenhænge med udgangspunkt i oprindelige bygningskvaliteter, fortæller Stig.
Det er en arbejdsproces, hvor værdiskabelsen tager udgangspunkt i den oprindelige bygnings kvaliteter, men hvor det færdige produkt baserer sig på netop den arkitektoniske dialog mellem det tilførte og forståelsen af udgangspunktet. Det har blandt andet resulteret i en spændende overbygning på Damesalen på Københavns Universitet.
Damesalen, Københavns Universitet. Tilbygningen er et glasvolumen oven på den eksisterende bygning, som skaber funktionel sammenhæng og arkitektonisk spænding. ”High performance” dagslys-filtrerende glasfacader er udviklet i samarbejde med glasindustrien.
Økonomiens rolle i en konkurrencepræget branche
Selvom Stig Mikkelsen påpeger, at de har haft det fornødne held, er de flotte resultater dog også et udtryk for mere. Det at være kreativ, samtidig med man driver en forretning, må ikke spænde ben for hinanden. Derfor forsøger de at skabe luft til de kreative og udviklende processer ved at have et godt overblik over økonomien og eget forbrug. Man kan nemt brække halsen, når man gerne vil tænke nyt, fortæller han.
I den forbindelse besluttede Mikkelsen Arkitekter for et års tid siden at benytte AutoPilot.
”Det har hjulpet, at vi har fået AutoPilot-systemet ind. Det er helt grundlæggende at have styr på sit eget forbrug i en konkurrencepræget branche. Vi har større mulighed for at justere, når vi kender vores forbrug næsten dag for dag. Tidligere var det ofte for sent, man opdagede, at der var brug for at sadle om. Så det giver os mere sikkerhed”.
Stig fremhæver kvaliteterne ved, at de kan fokusere yderligere på deres faglige arbejde. I Mikkelsen Arkitekters tilfælde betyder det en innovativ tilgang med fokus på sociale rum, der binder byggeriers mere hardcore funktioner sammen, herunder ”rum til det uformelle møde”. Mikkelsen arkitekter, som står bag Rambølls Hovedsæde i Ørestaden, forventer et stigende fokus på erhvervsbygningers bæredygtighed og evnen til at samarbejde i hverdagen.
I Samarbejde med Populous har Mikkelsen Arkitekter designeret og projekteret den nye cykelbane i Odense. Den er præmieret herhjemme, og den er ligeledes at finde, når den internationale arkitekturbiennale løber af stablen i Venedig senere på året.
Skandinavisk samarbejde
Ansvarlighed og en frisk innovativ tilgang har præget virksomhedens seneste mange projekter. De kaster sig ikke ud i nye arbejdsopgaver uden tanke på samfund og miljø. Bæredygtighed er et nøgleord og naturligt integreret i virksomhedens DNA, og for nyligt gav det mulighed for at tage del i et skandinavisk samarbejde.
Tre tegnestuer plus en arkitektskole fra henholdsvis Sverige, Norge og Danmark deltager i et samarbejde med Harvard University om grønt byggeri i Skandinavien. Det er en gylden mulighed for at udveksle erfaring med nordiske kollegaer, ligesom det er forfriskende for virksomheden at få nogle ord på, hvordan de grønne tiltag, vi gør herhjemme, bliver set udefra. Harvard Center for Green Buildings and Cities har inviteret til konference og diskussioner, hvor vinkler på bæredygtighed er blevet vendt i en skandinavisk international kontekst. Det bidrager til en løbende udvikling i den 30-mand store virksomhed.
(Photo © Mikkelsen Arkitekter)