Arkitektfirmaet 3XN vinder nyt gigantprojekt i Sydney

Det danske arkitektfirma 3XN – en af AutoPilots mange kunder – har fået en betydningsfuld opgave stukket i hænderne. De har fået æren af at designe det nye fisketorv i Sydney – en opgave, som de kæmpede sig til for næsen af 59 andre arkitektfirmaer.


Den australske hovedstad, Sydney, er kendt for mange ting og er et attraktivt turistmål for mange. Blandt nogle af de mest prominente attraktioner kan nævnes Hyde Park, Sydney Harbour Bridge og Bondi Beach.
Herhjemme står én ting dog lidt skarpere i hukommelsen end andet, når byen Sydney bliver nævnt, nemlig Operahuset, som er designet af danskeren Jørn Utzon tilbage i 1957. Byggeriet stod færdigt i 1973 og må med sine 44 år på bagen efterhånden betragtes som et symbol på, at dansk arkitektur gang på gang bliver brugt til de mest betydningsfulde bygningsværker i verden.

 

3XN

3XN – oprindeligt Nielsen, Nielsen og Nielsen – blev grundlagt af Kim Herforth Nielsen, Lars Frank Nielsen og Hans Peter Svendler Nielsen i Aarhus i 1986. Siden firmaets opstart har det stået bag en lang række store danske og internationale værker, heriblandt Ørestad Gymnasium, John Cranko Balletskole, Musikhuset i Amsterdam, Museum of Liverpool, Den Blå Planet og det nyeste skud på stammen, Royal Arena i København.I 2014 fik firmaet til opgave at designe en 200 meter høj skyskraber med 49 etager, som forventes at stå færdig i løbet af 2020. Skyskraberen, som har fået navnet Quay Quarter Tower, skal opføres lige bag det ikoniske operahus og skal fungere som “en vertikal landsby i hjertet af Sydney”.

 

Danske arkitekter sejrer i Sydney

Australierne har langt fra fået nok af dansk design. For nylig vandt 3XN endnu et stort projekt i den australske hovedstad, denne gang omhandlende renoveringen af et af verdens største fiskemarkeder, Sydney Fish Market på Blackwattle Bay. Siden sin flytning fra Haymarket-området i 1966, har markedet været flittigt brugt af både australiere og turister, og derfor har folkene bag fiskemarkedet besluttet at renovere stedet for 250 mio. dollars svarende til omkring 1,5 milliarder danske kroner – og ambitionerne er skyhøje. Med sine 100.000 kvm. bliver Sydneys nye fiskemarked det største af sin slags, og forventes at blive en turistattraktion på niveau med Operahuset. 60 arkitektfirmaer ansøgte om at deltage. Af dem blev 6 udvalgt, men det var altså det danske firma 3XN, der løb med sejren.

Hvis alt går efter planen, ligger tegningerne klar i løbet af 2018, hvorefter byggeriet kan påbegyndes. Her hos AutoPilot er vi enormt stolte af, at vores kunder klarer sig godt, og vi glæder os meget til at se det endelige resultat.

 

Fotos © 3XN Arkitekter 

Spørgsmål eller kommentarer til denne side? Læg en besked herunder...