Kompetent projektledelse skaber trivsel og økonomisk overskud hos Arne Elkjær A/S

Selvom den rådgivende ingeniørvirksomhed Arne Elkjær A/S har mere end 60 års erfaring, er de bevidste om, at det er vigtigt, at arbejdstilgangen holdes opdateret ved at være i konstant udvikling. Som led i virksomhedens udvikling blev partner Jakob Byskov ansat for to år siden, og siden er Stine Groth Berntsen kommet til i en ny stilling som projektplanlægger.

Denne udvikling gav anledning til en snak med netop Jakob Byskov om projektledelse og planlægning, som væsentlige redskaber i hverdagen hos Arne Elkjær A/S.

 

Store opgaver kræver kompetente projektledere

I løbet af det sidste år er Arne Elkjær A/S begyndt at arbejde mere målrettet med at uddanne projektledere til at varetage virksomhedens større projekter. Behovet for at klæde projektlederne endnu bedre på er opstået i forbindelse med, at virksomheden får større og større opgaver ind.

Projektlederne uddannes i både faglige og i menneskelige emner, og her er samarbejde og skabelse af relationer mellem mennesker af højeste prioritet. Relationsskabelse er en bærende del af kulturen hos Arne Elkjær A/S, og med fokus på udvikling af denne del i virksomhedens projektledelse får de det bedste frem i virksomheden som helhed.

Store projekter kræver også nøje planlægning, og det er her AutoPilot kommer ind i billedet. Hos Arne Elkjær A/S er AutoPilot et væsentligt redskab, som bruges til at skabe overblik over de timer og ressourcer, som er til rådighed. Det er blot en af de opgaver Stine Groth Berntsen varetager, for også at gøre det nemmere for projektlederne at fokusere på samarbejde og relationer.

 

Det handler om relationer

For Jakob Byskov personligt handler god projektledelse også om samarbejde og relationer mellem mennesker. Faktisk mener han, at 90 % af den tid man bruger på projektledelse drejer sig om mennesker, mens de sidste 10 % handler om faglighed:

”For at kunne lykkes som projektleder, skal man være klædt på som menneske til det, for man skal kunne få et samarbejde til at glide, og det gør man kun ved at se og forstå mennesker. Det er der vi fejler som ingeniører, for det er vi ikke ret gode til. Det der går galt er relationerne, ikke det faglige. Det sidste har vi ret godt styr på.”

Den tendens forsøger Arne Elkjær A/S at gøre op med, ved at uddanne deres projektledere gennem et internt uddannelsesforløb, som har særligt fokus på mennesker og relationer, og det initiativ gør en forskel, fortæller Jakob Byskov.

 

Gevinsterne er tydelige

Jakob Byskov har tidligere haft god erfaring med brug af AutoPilot i forbindelse med planlægning, og det betyder, at Arne Elkjær A/S nu har fået tilpasset AutoPilot i en udgave, der er skræddersyet til deres behov. Det kan betale sig at arbejde målbevidst med planlægning, mener Jakob Byskov. Gevinsterne er nemlig tydelige at se:

”Vi tjener flere penge, vi får gladere medarbejdere og vi får en højere succesrate på vores projekter overfor vores kunder, men også fra vores folk. At prioritere planlægning hænger dermed både sammen med trivsel og bundlinjetal.”

De store projekter, der kræver en projektleder rummer også større risiko, og derfor er det vigtigt at være skarpe på sådan et projekt. Hvis mennesker mistrives spreder det sig som ringe i vandet, fortæller han.

”Hvis vi har det godt, så går sagen godt. Har vi det ikke godt, så kuldsejler sagerne. Det hænger simpelthen sammen.”

 

Har vi styr på planlægningen, tjener vi penge

Selvom Arne Elkjær A/S er inde i en vækstperiode, hvor det tager tid at stabilisere økonomien, ved han per intuition, at det også er vigtigt at have styr på planlægning, hvis det ikke skal gå ud over bundlinjen:

”Har vi styr på planlægningen, så kan vi også tjene penge. Der hvor vi er sårbare er, hvis nogle ikke har noget at lave, eller hvis nogle har alt for meget at lave.”

Ud fra den erkendelse har Arne Elkjær A/S ansat Stine Groth Berntsen i en ny stilling som projektplanlægger til at varetage planlægningen i AutoPilot. Hun sørger for, at alle har noget at lave og sikrer, at der ligger noget ude i pipelinen, hvilket de to partnere, Jakob Byskov og Michael Due, også bruger til at afgøre, hvornår en ny opgave kan løses:

”På den måde kan vi også bruge AutoPilot til at kigge 2-3 måneder frem. Lur mig, der kan snildt ligge 10 % på bundlinjen i det.”

Spørgsmål eller kommentarer til denne side? Læg en besked herunder...